London Fun – Londra, un oras fara snobi si scortosi

londra_1

Mi-am revenit. Am trecut peste varianta nostalgică din ultimele luni şi mă întorc la “vizitez cum îmi place mie”. Şi Londra îmi place! De ce ? E ca şi cum ai întreba de ce le plac arabilor maşinile albe. Îmi place pur şi simplu.
Am plecat de acasă, chiar dacă era singurul oraş din lume pentru care eram în stare să ucid, ca să-l văd, cu inima îndoită. Îmi era frică de englezi. Credeam că sunt snobi şi crispaţi (cu toate astea îl iubeam şi îl iubesc în continuare pe Jeremy Clarkson – pentru cine nu ştie, unul din tipii simpatici de la Top Gear, BBC), ca nu te poţi apropia de ei : surpriză ! Până acum, sunt cei mai drăguţi, amabili şi rafinaţi oameni din câţi am întâlnit, chiar dacă şi ei recunosc faptul ca sunt un popor de alcoolici.
Să trecem la vizită : sunt multe de văzut, dar eu m-am oprit lângă celebrul Big Ben să-mi fac poze cu el, asta pentru că este legat de clădirea Parlamentului, pe care vă recomand să nu o rataţi. În imediata apropiere se află Abaţia Westminster, o capodoperă arhitecturală, construită în stil gotic, unde se află mormintele casei regale.
Ce nu v-am spus, Londra este atentă cu preţurile biletelor de intrare (la Abaţie cam 12 lire), dar şi generoasă : la muzeele naţionale, intrările sunt libere – Galeria Naţională, aflata în Trafalgar Square, unde se află o colecţie impresionantă de artă începand cu secolul XIII până în secolul XX, Muzeul Ştiinţei, Muzeul Victoria şi Albert.
Dupa ce am terminat cu vizitele serioase din această zonă, am facut greşeala să urc, pentru o sumă astronomică (16 lire) în London Eye, pentru că lumea zice că e simbolul Londrei aşa cum Turnul Eiffel e al Parisului. Posibil, impresionantă construcţia, dar să stai 30 de minute într-o capsulă împreuna cu alţi indivizi ca să vezi panorama oraşului pe o distanţă de 40 km de jur împrejur (pe care o poţi admira, de exemplu, şi din catedrala Sf. Paul, o construcţie majestuoasă, ridicată imediat dupa marele incendiu) nu e pe gustul meu. Aşa că nervozitatea odată instalată, am hotarât să nu merg la Muzeul Madame Tussaud, pentru că văzusem destule figuri de ceară la Praga, dar voi puteţi să intraţi dacă bugetul vă permite. Eu mi-am continuat plimbarea pe malul Tamisei şi am ramas cu gura cascată în faţa clădirii Primăriei, apoi am vizitat Turnul Londrei, iniţial o fortăreaţă normandă ridicată pe malul râului Tamisa. Temniţa sau Turnul Alb, a fost construită în jurul anului 1708 peste zidurile de intarire Britanice si Romane si a fost resedinta regala si cea mai importanta inchisoare timp de secole intregi.

Mai sunt multe de vizitat: parcurile – măcar Green Park şi Hyde Park, Palatul Buckingham, (care , între noi fie vorba, pe mine nu mă impresionează)reşedinţa londoneză a regalităţii britanice unde ai şansa să vezi ceremonialul zilnic de schimbare al gărzii, desfăşurat atunci când un monarh se află în resedinţă, sau chiar să faci o vizita la palat, cu condiţia sa te informezi înainte despre mersul lucrurilor, să dai o tură pe Oxford Street pentru câteva cumpărături (şi pot să vă spun că nu toate preţurile sunt aristocrate, iar hainele sunt adevărate, altfel dacât în ţările latine), să stai la taclale în Picadilly, să te plimbi cu autobuzul etajat, dar să te baţi pentru un loc sus, în faţă, binenţeles cu alţi turişti.

Mai poţi face o plimbare pe Tamisa până la Greenwich, unde se află Observatorul Astronomic cu meridianul 0. Şi, evident, nu rata Galeria de Artă Modernă Tate şi o noapte în Soho. Oraş sigur, te poţi plimba noaptea liniştit pe malurile Tamisei, prin locurile unde Jack Spintecătorul îşi făcea de cap şi nimeni nu te mai bagă în seamă. Pub-uri cât vezi cu ochii, oameni simpatici, puţină ploaie, dar, recunosc, cu ceaţa nu m-am întâlnit deloc.

londra_2

Încearcă fish&chips doar ca să vezi ce mănâncă englezii de zor, în schimb, caută un loc unde să mănânci plăcintă, foaaarte bună, cu mult brocolli pe post de garnitură sau placintă cu spanac. Nu încerca berea London Pride. Este mândria lor, nu a noastră! Încercaţi şi ceaiurile, sunt delicioase, dar aşa cum le beau ei, nu noi!

Tagged as: ,

Comentariile sunt restrictionate.