Din 19 ianuarie 2013 nu se mai circula cu mopedul fara permis

Camera Deputaţilor a aprobat legea privind introducerea permisului de conducere pentru mopede. 
Camera Deputaţilor a adoptat in octombrie anul acesta , cu 185 voturi “pentru” şi o abţinere, ordonanţa care prevede că aceia care doresc să conducă mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui să dea un examen de conducere şi să obţină un permis special. Comisiile juridică şi de industrii ale Camerei Deputaţilor au stabilit, în raport, că aceia care doresc să conducă mopede, scutere, pe drumurile publice vor trebui să dea un examen de conducere şi să obţină un permis special, modificând, astfel, Ordonanţa privind circulaţia de drumurile publice.
Dacă cel care vrea să conducă mopedul, scuterul are deja un permis de conducere pentru alte categorii de vehicule, nu va mai trebui să obţină acest permis. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui text legislativ.
S-au inregistrat 5.201 evenimente rutiere produse de mopedişti în ultimii doi ani 
Iniţiativa legislativă urmăreşte reducerea numărului de accidente şi a consecinţelor accidentelor de circulaţie în care sunt implicaţi conducatorii de mopede, tricicluri şi motociclete. În ultimii doi ani, conducătorii de mopede au produs 5.201 evenimente rutiere în urma cărora şi-au pierdut viaţa 242 de persoane, iar alte 5.733 au suferit vatămări corporale. Situaţia este favorizată de legislaţia rutieră actuală, care permite conducerea mopedelor fără permis de conducere obţinut în urma susţinerii unui examen.Introducerea mopedelor şi triciclurilor în categoria autovehiculelor va avea ca urmare şi faptul că pentru situaţia conducerii fără permis se vor institui sancţiuni penale. Proiectul vizează, începând cu data de 19 ianuarie 2013, reglementarea vârstei minime pentru obţinerea permisului de conducere astfel: pentru categoriile A2, B, BE, C1 si C1E, 18 ani împliniţi; pentru categoriile AM, A1 şi B1 – 16 ani; 20 de ani şi o experienţă de cel puţin doi ani de conducere a motocicletelor din categoria A2 sau cel putin 24 de ani, pentru motocicletele din categoria A. De asemenea, pentru categoriile C, CE, D1 si D1E, precum şi pentru triciclurile cu motor cu putere de peste 15 kW, vârsta minimă pentru obţinerea permisului este de 21 ani, în timp ce pentru categoriile D si DE, este de 24 de ani.

“Începând cu 19 ianuarie 2013, şi este importantă chestia asta, celor pe care îi vom depista conducând mopede fara permis de conducere – orice fel de categorie – le vom întocmi dosare penale. Noi am apreciat să începem de acum din septembrie, şi în ideea ca şi şcolile de şoferi să se pregătească pentru acest tip de examen. Ştiu că la nivelul Directiei Regim Permise exista deja un proiect de metodologie privind examinarea in vederea obtinerii permisului de conducere pentru mopede. Ori noi incercam sa transmitem şi lumea trebuie să ştie că,  dacă,  vor să conduca mopede nu vor mai trebui să aibă numai atestatul de la o şcoala de şoferi cum că cunosc regulile de circulaţie. Va fi nevoie, conform legii, să aibă permis de conducere AM. Este directiva 2006/126 a UE, cu aplicabilitate în 19 ianuarie 2013, iată că sunt şase ani de atunci”, a declarat Lucian Diniţă, într-un interviu acordat Jurnalului Naţional.

informatie preluata din Jurnalul National

Tagged as: , , , , , , , , , ,

1 Comentariu

  1. salutare:sunt de acord cu schimbarea metodologiei ,,,,,,,,dar daca nu am AM-ul pana incep scolile de soferi sa pregateasca in aceasta categorie,ne putem face?dat fiind ca la sfarsitul lui februarie mi se expira si asigurarea.pe scuter.nu mai potzi circula cu mopedul?asta este prea de tot.RUSINE LA TOTI CARE AU CONTRIBIUT LA ACEASTA MARE PORCARIE …LEGALA.auzi dai lege si PENALA,dar nu poti s-o APLICI.mie SCARBA de voi.